« Takaisin

VILJASTA ELINTARVIKKEEKSI -PIENRYHMÄ KIINNOSTUNUT GLUTEENITTOMAN KAURAN TUOTANNOSTA

Kasvua pellosta -hankkeen pienryhmätoiminta Pielisen Karjalan alueella on käynnistynyt viljanviljelyn tehostamista suunnittelevan ryhmän toiminnalla. Ryhmän muodostavat seitsemän aktiivista viljelijää Lieksan, Nurmeksen ja Valtimon alueelta.

Tiloilla haetaan vaihtoehtoja taloudellisesti kannattamattomalle rehuviljan tuotannolle. Vaikka Pielisen Karjalan alue ei olekaan Suomen parasta leipäviljojen viljelyaluetta, meillä on mahdollista erikoistua joidenkin elintarvikkeeksi viljeltävien viljalajien tuotantoon. Yksi niistä on gluteeniton kaura eli puhdas kaura. Nimensä mukaisesti puhdaskauran seassa ei saa olla vieraita lajeja käytännössä ollenkaan, myllyjen vastaanottoraja on kuusi jyvää kilossa kauraa. Tämä tarkoittaa pellolla maksimissaan noin neljä vierasta tähkää aarilla.

Puhdaskauraa käytetään pääasiassa gluteenittomien elintarvikkeiden tuotantoon. Suurin osa tämänhetkisestä tuotannosta menee vientiin, sillä pohjoismainen kaura on maailmalla erittäin kysyttyä. Vieläkin paremmaksi kysynnän tekee luomuna viljelty kaura, sen markkinat ovat Helsingin Mylly Oy:n viljanostaja Pekka Kultin mukaan jopa ylikuumentuneet.

Gluteenittoman kauran viljely on kärsivällisen ja tarkan viljelijän työtä, josta saa sitten myös kohtuullisen korvauksen. Viljelyä voi verrata siemenviljelyn tarkkuuteen. Gluteenittoman kauran viljely vaatii investointeja kalustoon ja varastotiloihin. Lajipuhtauden vuoksi viljely ei toimi urakointina tai kimppakalustolla elleivät kaikki koneiden käyttäjät ole puhtaan kauran tuottajia. Tämä onkin hyvä peruste viljelijöiden yhteistyön kehittämiseen.

Seuraava pienryhmä kasataan teknologian kehittämisestä kiinnostuneiden viljelijöiden ympärille. Maatalous on jo toimialana yksi nopeimmin teknisesti kehittyneistä aloista, mutta uutta teknologiaa tunkee alalle jatkuvasti. Paikkatietojärjestelmän hyödyntäminen viljelyn suunnittelussa ja viljelytoimenpiteissä sekä energian säästäminen uuden teknologian ja osaamisen kehittämisen avulla tuo kehittäville tiloille säästöä viljelykustannuksiin.

PIKES Oy:n toteuttamisen toimenpiteiden lisäksi maakunnassa pyörii ProAgria Pohjois-Karjalan toteuttamia pienryhmätilaisuuksia ja koulutuspäiviä, joihin viljelijöiden kannattaa osallistua ja hakea uutta osaamista kasvintuotannon kehittämiseen.


Jukka Nevalainen
kehittämispäällikkö
kehittämis- ja hanketoiminta

puh. 0400 250 552

jukka.nevalainen@pikes.fi